Sałatkę z brokuła i fety zna chyba każdy. I każdy robi ją na swój sposób. Tutaj wersja rozszerzona, pomyślana tak, aby sałatka mogła sama w sobie stanowić pożywny posiłek.
Jej podstawą są warzywa- brokuły, fasolka szparagowa i ogórek, czyli produkty o stosunkowo małej zawartości kalorii. Porcję białka zapewnia ser favita, oczywiście jeśli zależy nam na zgrabnej sylwetce, wybieramy tę w żółtym kartoniku, czyli najchudszą (12% tłuszczu).
Sałatka nadaje się na 1 fazę diety South Beach, oraz na 2 fazę diety Dukana.
Sałatka nadaje się na 1 fazę diety South Beach, oraz na 2 fazę diety Dukana.
- 1 główka brokułów
- 1/2 ogórka wężowego
- 200 g fasolki szparagowej (może być z puszki, tylko bez cukru)
- 2 łyżki siekanego koperku
- garść oliwek (opcjonalnie)
- 200 g sera favita
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Brokuły kroimy na małe różyczki i gotujemy na parze. Fasolkę- jeśli nie jest w zalewie- obieramy, kroimy na paski długości 2-3 cm i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Ogórka obieramy ze skóry , łyżeczką wybieramy pestki ze środka i wyrzucamy, resztę kroimy w kostkę. Oliwki- jeśli je dodajemy- kroimy na plasterki.
Po ostudzeniu ugotowanych składników warzywa mieszamy w misce. Dodajemy pokruszoną favitę, jogurt, koperek. Mieszamy.
Sałatkę można przechowywać w lodówce bez szkody dla smaku przez ok. 2 dni.
tego musze spróbować wygląda super
OdpowiedzUsuńPolecam, brokuły+feta to jedno z tych idealnych połączeń, które świetnie się sprawdza w każdym wydaniu ;)
OdpowiedzUsuńah wiem jest pycha, mam ulubioną zapiekankę i pycha tartę z tą kombinacją.. napewno pojawi się przepis na blogu
OdpowiedzUsuń