5 sty 2010

Zielona sałatka brokułowa

Sałatkę z brokuła i fety zna chyba każdy. I każdy robi ją na swój sposób. Tutaj wersja rozszerzona, pomyślana tak, aby sałatka mogła sama w sobie stanowić pożywny posiłek.
Jej podstawą są warzywa- brokuły, fasolka szparagowa i ogórek, czyli produkty o stosunkowo małej zawartości kalorii. Porcję białka zapewnia ser favita, oczywiście jeśli zależy nam na zgrabnej sylwetce, wybieramy tę w żółtym kartoniku, czyli najchudszą (12% tłuszczu).
Sałatka nadaje się na 1 fazę diety South Beach, oraz na 2 fazę diety Dukana.




  • 1 główka brokułów
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 200 g fasolki szparagowej (może być z puszki, tylko bez cukru)
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • garść oliwek (opcjonalnie)
  • 200 g sera favita
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Brokuły kroimy na małe różyczki i gotujemy na parze. Fasolkę- jeśli nie jest w zalewie- obieramy, kroimy na paski długości 2-3 cm i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Ogórka obieramy ze skóry , łyżeczką wybieramy pestki ze środka i wyrzucamy, resztę kroimy w kostkę. Oliwki- jeśli je dodajemy- kroimy na plasterki.
Po ostudzeniu ugotowanych składników warzywa mieszamy w misce. Dodajemy pokruszoną favitę, jogurt, koperek. Mieszamy.
Sałatkę można przechowywać w lodówce bez szkody dla smaku przez ok. 2 dni.

3 komentarze:

  1. tego musze spróbować wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, brokuły+feta to jedno z tych idealnych połączeń, które świetnie się sprawdza w każdym wydaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ah wiem jest pycha, mam ulubioną zapiekankę i pycha tartę z tą kombinacją.. napewno pojawi się przepis na blogu

    OdpowiedzUsuń