Metoda Montignac

żródło: http://montignac.webd.pl/viewtopic.php?t=65

Zasady Metody Montignac

Zasada podstawowa:

Metoda Montignac to sposób zdrowego odżywiania a nie dieta
Metoda Montignac składa się z 2 faz:
Faza I – to faza w której regulujemy pracę trzustki i tracimy zbędne kilogramy.
Powinna trwać ok. 3 miesięcy, albo do osiągnięcia wagi docelowej.
Faza II – to faza w której stosujemy zasady metody z pewnymi modyfikacjami już do końca życia

Zasada 1: Pokarmy
Należy wybierać te pokarmy, które powodują możliwie jak najniższą wypadkową stężenia cukru we krwi po posiłku, aby ograniczyć do minimum reakcję wydzielania insuliny.

Informację na temat zdolności do podnoszenia poziomu cukru we krwi przez dany pokarm daje nam jego indeks glikemiczny IG.

Pokarmy dzielimy na trzy grupy:
*o niskim indeksie glikemicznym, czyli te o wartości IG 0-35
*o średnim indeksie glikemicznym, czyli te o wartości IG 40-55
*0 wysokim indeksie glikemicznym, czyli te o wartości IG 55-100

Pokarmy które całkowicie wykluczmy z naszego pożywienia:

*wszystkie pokarmy o IG powyżej 50
*cukier i wszystko co go zawiera
*biała mąka ( wyjątek stanowi makaron spaghetti z mąki durum)
*biały chleb
*ziemniaki
*buraki
*kukurydza
*biały ryż ( wyjątek stanowi odmiana Basmati)
*napoje słodzone i gazowane

Zasada 2: Posiłki
Nie należy łączyć w jednym posiłku produktów tłuszczowych z produktami węglowodanowymi o wysokim lub średnim indeksie glikemicznym.

Mamy 2 rodzaje posiłków:

Posiłek węglowodanowo-białkowy (węglowodanowy)
W jego skład wchodzić będą węglowodany których IG wynosi mniej niż 50.
W jego skład nie będą wchodzić żadne tłuszcze nasycone. Ewentualnie minimalna ilość tłuszczy nienasyconych. Produkty spożywane do posiłków węglowodanowych mogą zawierać maximum 1,5% tłuszczu, a najlepiej wcale.


Posiłek tłuszczowo-białkowy ( tłuszczowy)

Posiłek ten będzie opierać się na tłuszczach, czyi rybach, mięsie, serach, jajach.
W jego skład wchodzić będą wyłącznie węglowodany o IG mniejszym niż 35, ale z wyłączeniem produktów zawierających bardzo dużą ilość węglowodanów jak: rośliny strączkowe- soczewica, groch, fasola, ciecierzyca oraz mleko.


Należy spożywać 3 lub 4 posiłki dziennie. Powinny być one na tyle obfite, abyśmy się najadali - nie wolno się głodzić. Należy jeść o stałych porach i nigdy nie rezygnować z posiłku.
Należy unikać wszelkiego podjadania między posiłkami. Jest to niepotrzebnie pobudzanie trzustki.

Zasada 3: Odstępy między posiłkami

Po posiłku węglowodanowym należy odczekać 3 godziny zanim zje się następny.
Po posiłku tłuszczowym należy odczekać 4 godziny zanim zje się następny.
Pomiędzy kolacją a śniadaniem powinno upłynąć 12 godzin.

Zasada 4: Proporcje

Do każdego posiłku, zarówno węglowodanowego jak i tłuszczowego, spożywamy warzywa (świeże i gotowane) w proporcji 1:1. Np. Pierś z kurczaka 200g + surówka z kapusty 200g.
Mleko, maślanka, jogurty spożywane do posiłku traktujemy jako jedzenie, nie picie i równoważymy je warzywami.

Zasada 5: Owoce

Owoce( max. 400g) jemy na czczo i tylko na 30 minut przed śniadaniem węglowodanowym. Owoce suszone, gotowane i niefermentujące czyli jagodowe( truskawki, maliny,jagody) możemy jeść do śniadania. Przed śniadaniem tłuszczowym owoce nie są polecane.

Zasada 6 : Napoje


Pijemy 1,5l lub więcej wody dziennie. Nie pijemy kawy kofeinowej ani czarnej herbaty. Można za to pić herbatę zieloną, czerwoną, białą i kawę z cykorii lub bezkofeinową.

Nie pijemy do posiłków, jak również na 30 minut przed i po jedzeniu.

Zasada 7: Alkohol


Należy unikać alkoholu.
Od czasu do czasu można wypić 100ml wytrawnego wina do posiłku tłuszczowego.