Zasady Metody Montignac
Zasada podstawowa:
Metoda Montignac to sposób zdrowego
Metoda Montignac składa się z 2 faz:
Faza I – to faza w której regulujemy pracę trzustki i tracimy zbędne kilogramy.
Powinna trwać ok. 3 miesięcy, albo do osiągnięcia wagi docelowej.
Faza II – to faza w której stosujemy zasady metody z pewnymi modyfikacjami już do końca życia
Zasada 1: Pokarmy
Należy wybierać te
Informację na temat zdolności do podnoszenia poziomu cukru we krwi przez dany pokarm daje nam jego indeks glikemiczny IG.
Pokarmy dzielimy na trzy grupy:
*o niskim indeksie glikemicznym, czyli te o wartości IG 0-35
*o średnim indeksie glikemicznym, czyli te o wartości IG 40-55
*0 wysokim indeksie glikemicznym, czyli te o wartości IG 55-100
Pokarmy które całkowicie wykluczmy z naszego pożywienia:
*wszystkie pokarmy o IG powyżej 50
*cukier i wszystko co go zawiera
*biała mąka ( wyjątek stanowi makaron spaghetti z mąki durum)
*biały chleb
*ziemniaki
*buraki
*kukurydza
*biały ryż ( wyjątek stanowi odmiana Basmati)
*napoje słodzone i gazowane
Zasada 2: Posiłki
Nie należy łączyć w jednym posiłku produktów tłuszczowych z produktami węglowodanowymi o wysokim lub średnim indeksie glikemicznym.
Mamy 2 rodzaje posiłków:
Posiłek węglowodanowo-białkowy (węglowodanowy)
W jego skład wchodzić będą węglowodany których IG wynosi mniej niż 50.
W jego skład nie będą wchodzić żadne tłuszcze nasycone. Ewentualnie minimalna ilość tłuszczy nienasyconych. Produkty spożywane do posiłków węglowodanowych mogą zawierać maximum 1,5% tłuszczu, a najlepiej wcale.
Posiłek tłuszczowo-białkowy ( tłuszczowy)
Posiłek ten będzie opierać się na tłuszczach, czyi rybach, mięsie, serach, jajach.
W jego skład wchodzić będą wyłącznie węglowodany o IG mniejszym niż 35, ale z wyłączeniem produktów zawierających bardzo dużą ilość węglowodanów jak: rośliny strączkowe- soczewica, groch, fasola, ciecierzyca oraz mleko.
Należy spożywać 3 lub 4 posiłki dziennie. Powinny być one na tyle obfite, abyśmy się najadali - nie wolno się głodzić. Należy jeść o stałych porach i nigdy nie rezygnować z posiłku.
Należy unikać wszelkiego podjadania między posiłkami. Jest to niepotrzebnie pobudzanie trzustki.
Zasada 3: Odstępy między posiłkami
Po posiłku węglowodanowym należy odczekać 3 godziny zanim zje się następny.
Po posiłku tłuszczowym należy odczekać 4 godziny zanim zje się następny.
Pomiędzy kolacją a śniadaniem powinno upłynąć 12 godzin.
Zasada 4: Proporcje
Do każdego posiłku, zarówno węglowodanowego jak i tłuszczowego, spożywamy warzywa (świeże i gotowane) w proporcji 1:1. Np. Pierś z kurczaka 200g + surówka z kapusty 200g.
Mleko, maślanka, jogurty spożywane do posiłku traktujemy jako jedzenie, nie picie i równoważymy je warzywami.
Zasada 5: Owoce
Owoce( max. 400g) jemy na czczo i tylko na 30 minut przed śniadaniem węglowodanowym. Owoce suszone, gotowane i niefermentujące czyli jagodowe( truskawki, maliny,jagody) możemy jeść do śniadania. Przed śniadaniem tłuszczowym owoce nie są polecane.
Zasada 6 : Napoje
Pijemy 1,5l lub więcej wody dziennie. Nie pijemy kawy kofeinowej ani czarnej herbaty. Można za to pić herbatę zieloną, czerwoną, białą i kawę z cykorii lub bezkofeinową.
Nie pijemy do posiłków, jak również na 30 minut przed i po jedzeniu.
Zasada 7: Alkohol
Należy unikać alkoholu.
Od czasu do czasu można wypić 100ml wytrawnego wina do posiłku tłuszczowego.