Dieta Protal

Zamieszczony tekst zawiera tylko ogólne wskazówki dotyczące diety Protal. Jesli chcesz stosowac tę dietę, przeczytaj książkę dr Pierre Dukana Nie potrafię schudnąć


Dieta Protal nie opiera się ani na liczeniu kalorii, ani na indeksach glikemicznych. Zaczyna się od kuracji proteinowej, a następnie stopniowo zezwala na dodawanie coraz liczniejszej grupy produktów. Jej ogromną zaletą są proste i jasno wyłożone zasady- jednak jeśli chcemy mieć efekty (a są imponujące)- trzeba przestrzegać WSZYSTKICH i nie robić odstępstw od diety. Na szczęście w dalszych fazach jest dosyć liberalna, najtrudniejsze są 2 pierwsze fazy.

Pierwsza faza – faza uderzeniowa.  Wywołuje efekt metabolicznego zaskoczenia i pociąga za sobą spadek pierwszych kilogramów, co stanowi pozytywną motywację do dalszej części diety.
Długość tej fazy zależy od ilości kilogramów, której chcesz się pozbyć:
  • jeżeli planujesz schudnąć mniej niż 5kg, wystarczy 1 dzień kuracji uderzeniowej. Stracisz ok. 1 kg w trakcie tej fazy.
  • jeżeli planujesz schudnąć mniej niż 10kg, wystarczą 3 dni kuracji uderzeniowej. Stracisz  1 – 2,5 kg w trakcie tej fazy.
  • jeżeli planujesz schudnąć mniej niż 20kg, wystarczy 5 dni kuracji uderzeniowej. Stracisz 2 – 5 kg w trakcie tej fazy.
  • jeżeli planujesz schudnąć więcej niż 20kg, zastosuj 7 dni kuracji uderzeniowej. Stosowanie fazy 1. dłużej niż 7 dni (do 10) wymaga konsultacji z lekarzem.

Swój jadłospis komponujemy ze składników podanych w poniższym zestawieniu. Można je dowolnie łączyć ze sobą w posiłkach, nie ma także żadnych ograniczeń ilościowych. Nie wolno natomiast jeść NIC spoza listy. 
1. chude mieso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z koscia, wszystko na gillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu
2. podroby: watroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek)
3. ryby: wszystkie ryby, ale jeśli są w puszcze to tylko w sosie własnym. Można jeść ryby tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane.
4. owoce morza (skorupiaki i mięczaki)
5. drób: wszelki drób oprócz ptactwa o płaskich dziobach (kaczek i gęsi) i bez skóry.
6. chude wędliny: chuda szynka, chude wędliny indyka, kurczaka o zawartości tłuszczu mniejszej niż 5%
7. jaja: w każdej postaci, ale bez dodatku tłuszczu.
8. chude produkty nabiałowe: jogurty, serki homogenizowane, twarożki nie zawierające tłuszczu. Nabiał słodzony aspartamem jest dozwolony.
9. póltora litra płynów dziennie: wody z małą zawartością soli mineralnych, kawa, herbata, ziółka, napoje light

środki wspomagające
:  ocet, zioła, przyprawy, czosnek, korniszony,cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie), gumy do żucia

Podczas fazy uderzeniowej koniecznie trzeba pić co najmniej 2 l wody dziennie, żeby zapobiec  uszkodzeniu nerek przez produkty metabolizmu białek.

Druga faza ma na celu doprowadzić nas do wymarzonej wagi. Trwa zatem aż do osiągnięcia przez nas celu.
W drugiej fazie dozowlone są wszystkie produkty z listy fazy pierwszej, a dodatkowo następujące surowe lub gotowane warzywa:

pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, pory, zieloną fasolkę, kapustę, grzyby, seler,fenkuły,wszelkie zielone sałaty łącznie z cykorią, boćwinę, bakłażany, cukinię, paprykę, a nawet marchew i buraki pod warunkiem , że nie będą podawane do każdego posiłku.

Zabronie są warzywa zawierające skrobię: kartofle, ryż, kukurydza, groch, zielony groszek lub groch łuskany, bób, soczewica, fasola flażoletka.

Trzecia faza to faza stabilizacji osiągniętej wagi. Powinna trwać tyle dni, ile straciliśmy łącznie kilogramów x 10. Na przykład, jeśli podczas 2 pierwszych faz ubytek wagi wyniesie 10 kg, faza stabilizacyjna trwa 10x10, czyli 100 dni.

Podczas fazy utrwalania wagi należy jak najściślej stosować się do diety pozwalającej na spożywanie następujących pokarmów:
  • wszystkie pokarmy proteinowe fazy uderzeniowej,
  • wszystkie dozwolone warzywa fazy utraty wagi,
  • jedna porcja owoców dziennie (oprócz bananów, winogron i czereśni),
  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie,
  • porcja sera (tj. ok.40 gramów, unikać bardzo tłustych),
  • 2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo (np. ryż, kasza)
  • udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej,
Jako ukoronowanie kuracji mamy jeszcze:
-dwa odświętne posiłki w tygodniu - jednak nie występujące bezpośrednio po sobie, a nawet nie dzień po dniu

Oraz obowiązkowo i bezwarunkowo
-jeden dzień ścisłej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu (np. czwartek- w każdym tygodniu musi być to ten sam dzień!)

Na fazie czwartej pozostaniemy do końca życia. Jednak jej założenia nie są dla nas zbyt krzywdzące, ponieważ:
przechodzimy do normalnego sposobu odżywiania się podczas sześciu dni w tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, i stosujemy co czwartek lub, jeśli to niemożliwe, w środę lub piątek jeden dzień czystych protein (kuracja uderzeniowa) w sposób regularny, ścisły i przez całe życie.
Spożywamy również codziennie 3 łyżki stołowe otrąb owsianych.
Zaniedbanie tych dwóch zasad, stanowiących jeden z filarów planu Protal, to gwarancja odzyskania całej utraconej wagi w niedalekiej przyszłości.