Ta propozycja powinna przypaść do gustu wszystkim, którzy lubią pizze i zapiekanki. To taka bardziej dietetyczna wersja tych smakołyków, ponieważ jako spód posłużyły kromki pieczywa chrupkiego żytniego, które jest w 100% wypiekane z pełnoziarnistej mąki. Chlebek bardzo fajnie zachowuje się w wysokiej temperaturze, pozostaje chrupki ale nie wysycha.
Wierzch można obłożyć praktycznie wszystkim, co lubimy na pizzy- u nas na śniadanie tym razem pojawiła się wersja pieczarkowa wzbogacona oliwkami i na niektórych tostach także plasterkami frankfurterek.
Jest to bardzo lekkie i smaczne śniadanie odpowiednie na 2 fazę diety South Beach. Jest to także świetne Śniadanie Majowe, które podrzucam jako- niestety w tej edycji chyba jedyną- propozycję na akcję organizowaną przez Mico z Olive&Flour.
Składniki naszej wersji:
- 6 kromek pieczywa chrupkiego żytniego
- tarta mozzarella i cheddar
- 5 małych pieczarek
- 1/2 frankfurterki
- 5 oliwek zielonych
- szczypiorek
Na kromkach pieczywa rozkładamy starty ser. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i układamy na tostach. W plasterki kroimy także oliwki i kiełbaski, układamy obok pieczarek. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zapiekamy na kratce w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 7-10 minut.
Można podawać z ulubionym sosem (keczupem, czosnkowym, pomidorowym itp).
wow, ale mi się ten pomysł spodobał! zrobię :)
OdpowiedzUsuńbardzo bardzo mi się podoba ten pomysł na "zdrowy" spód :-)
OdpowiedzUsuń"Tekturkowe" pieczywo lubię samo w sobie.
OdpowiedzUsuńAle pomysł zapieczenia go jeszcze bardziej przypada mi do gustu ;)
Just My, naprawdę polecam :) U nas te zapiekanki pojawiają się bardzo czesto, w rozmaitych wersjach :)
OdpowiedzUsuńAsieja, spód jest zdrowy, bo z pełnego ziarna ;)
Kostka, ja też lubię "tekturki'. Nawet nie myślałam, że nadają sie na zapiekanki, dopóki nie spróbowałam... oczywiscie dzieło przypadku :)
CHLEB typu KR-IRL. Dodajemy: OTRĘBY PSZENNE, antycukrzycowy.
OdpowiedzUsuń1A. TEMAT.
Przepis: uzupełniony i ZAKTUALIZOWANY.
MOTTO: Otyłość, Cukrzyca typu 2. Dla tych chorób to skuteczny żywieniowy przełom.
Otręby pszenne stabilizują poziom cukru we krwi w sytuacji, gdy organizm odzyskuje tzw. GLUKOZĘ naturalną z kaszy i ryżu. Proces odzysku glukozy wydłuża się zapewniając człowiekowi kilkugodzinne uczucie sytości. Dla otyłości i cukrzycy typu 2 to skuteczny prozdrowotny wynik.
CHLEB typu KR-IRL (z otrębami) powoduje, iż dolegliwość o nazwie zaparcia staje się zapomnianym terminem historycznym. Wzdęcia tj. pęcznienie błonnika odbywają się w garnku, a nie w naszych jelitach. Wobec tego eliminujemy również i tą przykrą dolegliwość finalnie !!
Chleb z wymienionych składników, to obecnie jeden z najzdrowszych i najbardziej pożądanych produktów żywieniowych dla człowieka. W diecie sportowców to podstawowy element energetyczny. Całodzienne wyżywienie, co oczywiste planujemy w oparciu o CHLEB typu KR-IRL oraz produkty z tabel tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu.
Realizujemy wówczas tzw. ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW !!
KONKLUZJA finalna:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.
Zobacz też;
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. **
Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/