25 maj 2010

Pieczone warzywa z fetą

Odkąd odkryłam pieczone w piekarniku warzywa, często pojawiają się na moim stole. Zestaw jest w zasadzie dowolny, chociaż ja najbardziej lubię, kiedy jest w nim cukinia, papryka i pomidory. Tym razem dorzuciłam także 2 ząbki czosnku pieczonego w łupinkach i cebulę. Aromat można wzbogacić, układając na wierzchu świeże zioła. 
Takie pieczone warzywa nadają się chyba na każdą dietę, a już na pewno na:
-SB (1 faza)
-MM (danie tłuszczowe z fetą powyżej 18%)
-Protal (z fetą odtłuszczoną).


  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • cukinia
  • 2 świeże pomidory 
  • 2 ząbki czosnku w łupinach
  • łyżeczka oliwy
  • opakowanie fety

Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry. Blachę smarujemy oliwą za pomocą pędzelka lub papierowego ręcznika. Warzywa układamy na blasze równomierną warstwą (czosnek kładziemy obok) i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 30 minut, aż zbrązowieją. Pod koniec pieczenia wierzch posypujemy pokruszoną fetą.
Upieczone warzywa i roztopioną fetę przekładamy do miseczki. Doprawiamy pieprzem i solą, wyciskamy z łupinek upieczony czosnek (powinien mieć postać pasty) i mieszamy. 
Jemy na ciepło.

5 komentarzy:

  1. Czasem przygotowuję podobne potrawy, są pyszne. Twoje zdjęcie działa na moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale dziś mnie ta feta kusi, a w lodówce leży nieruszona :) z dodatkiem bazylii...mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubimy tak przygotowane warzywa z fetą;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie wciąż warzywa z patelni. ale pieczone rzeczywiście.. są pyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być pyszne! Tylko zdecydowanie więcej ząbków czosnku bym dodała:)

    OdpowiedzUsuń