6 mar 2010

Kolorowa sałatka z miętą

Propozycja na lekką, wiosenną sałatkę. Jej smak jest bardzo orzeźwiający, a kolorystyka cieszy oko. Przepis pochodzi z miesięcznika Dobre Rady, niestety nie wiem z którego numeru, bo gazety już nie mam.
Ryż pełnoziarnisty na diecie South Beach dozwolony jest od 2 fazy. Na Protalu- dopiero od 3. W odróżnieniu od zwykłego ryżu, poddany jest on mniej zaawansowanej obróbce, co pozwala mu zachować więcej wartości odżywczych- szczególnie błonnika. 
Na MM taką sałatkę możemy zjeść jako posiłek węglowodanowy, ale wtedy trzeba by pominąć oliwę.


Składniki na 4 porcje (z moimi uwagami):
  • 200 g ryżu dziki&parboiled (mnie wystarczyło 125 g pełnoziarnistego)
  • 4 średnie pomidory
  • 1 por
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek oliwy (wystarczą 3)
  • kilka gałązek mięty
  • sól, pieprz

Ryż ugotuj, zahartuj zimną wodą, odcedź. Pomidory pokrój na ćwiartki. jeśli używasz koktajlowych, przekrój je na pół. Paprykę pokrój w paski, por w plasterki (ja wolę por kroić w piórka). Sezam upraż na suchej patelni. Posiekaj liście mięty. 
W misce połącz ryż, paprykę, por, miętę i sezam, dodaj szczyptę soli i pieprzu, oliwę oraz sok z cytryny. Przełóż na talerze. Na wierzchu ułóż cząstki pomidorów.
1 porcja zawiera 290 kcal. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz