19 lut 2010

Makaron z papryką i cukinią

Makarony są grząskim gruntem dla odchudzających się. Wiele osób dbających o linię rezygnuje z nich całkowicie. Ja niestety nie jestem w stanie, za bardzo lubię różnego rodzaju pasty. Na szczęście minęły już czasy, gdy słowo spaghetti kojarzyło mi się jedynie z sosem bolognese ze słoika, podsmażonym z mięsem mielonym i masą żółtego sera. Cenię sobie lekkie dania z makaronem, z dużą ilością warzyw i rozsądnie dawkowanym serem.
Gotowe diety zalecają różne rodzaje makaronu, przede wszystkim pełnoziarnisty, sojowy i gryczany (soba). Jeśli już musi być pszenny, to tylko z pszenicy durum. I pod żadnym pozorem nie może być rozgotowany- ale kto chciałby robić taką krzywdę makaronowi, tylko al dente- tylko i wyłącznie :)

Dzisiejszy przepis został stworzony na potrzeby diety South Beach, można go znaleźć w oryginalnym brzmieniu tutaj. Danie jest dozwolone od fazy 2, ponieważ na fazie 1 tej diety wszelkie makarony są zakazane. Makaron przyrządzony w ten sposób jest sycący, pyszny i zawiera stosunkowo mało kalorii- pamiętajmy jednak, że podane ilości obliczone są na cztery porcje, a nie na jedną ;)


  • 2 łyżeczki oliwy extra-vergine
  • 1 posiekana mała cebula
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 3 posiekane papryczki konserwowe
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 szklanki makaronu z pełnego ziarna (penne, fusili, lub inny rodzaj krótkiego grubego makaronu)
  • 1 cukinia starta na tarce
  • 1/3 szklanki pokruszonego koziego sera
  • 1 szklanka pomidorków cherry
  • ¼ szklanki posiekanej świeżej bazylii

Rozgrzej łyżeczkę oliwy na patelni. Zeszklij cebulę razem z czosnkiem przez 3-4 minuty. Dodaj kolejną łyżeczkę oliwy, papryczkę, cukinię, sól i pieprz. Zmniejsz ogień i smaż, mieszając okazjonalnie, przez 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.
Makaron ugotuj al dente. Odcedź, zachowując 2 łyżeczki wody od makaronu.
Wrzuć makaron, wodę z gotowania, cukinię, ser, pomidory i bazylię do rondla, wymieszaj. Gotuj razem, dopóki makaron się nie ugrzeje, a ser stopi. Oprósz pieprzem, serwuj ciepłe.

I jeszcze mała tabelka wartości odżywczych:

kcal
260
tłuszcze
5 g
węglowodany
46 g
białko
13 g


Update: Jeśli nie przepadacie za serami kozimi, można go spokojnie zastąpić w tym przepisie parmezanem lub niskotłuszczową fetą, albo startym na tarce oscypkiem. Oczywiście w zależności od zawartości tłuszczu w serze zmieni się wartość kaloryczna porcji.

3 komentarze:

  1. Ale się głodna zrobiłamm/...pyszne postaram się przygotwać w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam :) Jeden z najlepszych makaronów, jakie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda Twój makaronik i do tego zawiera cukinię...pycha :)

    OdpowiedzUsuń